Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Disney chce tisknout medvídky ve 3D

02. 05. 2014

02. 05. 2014

3D tiskárny umí pracovat s plasty či kovem, ale nový typ 3D tiskárny vyvinutý Carnegie Mellon University a Disney Research Pittsburgh si umí poradit i s vlnou a plstěnou látkou. Vytiskne třeba medvídka.

TIP: BI V2.0 – první 3D tiskárna pro masy?, První plně barevná 3D tiskárna na světě

Možná si říkáte, že něco podobného tu už bylo a říká se tomu šicí stroj. A vynález opravdu kombinuje vlastnosti 3D tiskárny a šicího stroje. V budoucnu by tak mohl být schopen vyrábět oblečení, šály, čepice i medvídky. Ve skutečnosti však nejde o pletení, tiskárna využivá tzv. Fused Deposition Modeling (vrstvení tavené látky), známé z levných 3D tiskáren.

Výhodou oproti šicímu stroji má být možnost rychlého zpracování počítačového návrhu a tedy snadná produkce prototypů. Rovněž by tiskárna mohla sloužit k výrobě dílů pro tzv. měkké roboty, uvádí tisková zpráva. Představení a odborná diskuse proběhla na konferenci CHI Conference on Human Factors in Computing Systems, pořádané 28.dubna v Torontu.

Zdroj: Disney Research

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

První humanoidní robot s AI vyvinutý pro výuku v Indii přitahuje pozornost napříč platformami sociálních médií. Humanoidní žena v sárí zvaná „Iris“, vyvinutá firmou Makerlabs Edutech, začala učit v jižním státě Kerala. Iris je také součástí projektu Atal Tinkering Lab 2021 NITI Aayog (špičkový think tank indické vlády pro veřejnou politiku), jehož cílem je zvýšit mimoškolní aktivity ve škole.
Jak oznámila firma Dolby Laboratories, budou první evropské stanice s HDTV používat Dolby Digital. Ten bude integrován přímo do set top boxů.
Vláda v roce 2020 schválila zavedení DPH na malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Dosud byly balíčky v hodnotě do 22 eur od daně osvobozeny. Novela zákona tak zavádí do české legislativy předpis EU, který tuto výhodu od roku 2021 ukončuje. Stát si od opatření slibuje větší výběr daní a spravedlivější tržní prostředí. Odborníci očekávají zdražení zboží a snahy o obcházení nových pravidel.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek