Pátek , 18. 10. 2024

Lukáš

Raspberry Pi má nyní oficiálního klienta vzdálené plochy

15. 05. 2024

15. 05. 2024

Raspberry Pi Connect je nyní k dispozici ve verzi beta a poskytuje vzdálený přístup k vaší ploše Pi z webového prohlížeče. Nainstalujte si Pi Connect beta, přihlaste se pomocí Raspberry Pi ID a můžete začít.

První oficiální klient pro vzdálený přístup pro Raspberry Pi

Toto je první oficiální klient pro vzdálený přístup pro Raspberry Pi. Ano, můžete již vytvořit vzdálené připojení přes VNC , ale VNC je určeno hlavně pro technickou podporu a může být obtížné jej nastavit. Nástroje pro vzdálený přístup třetích stran, i když jsou robustní, nemusí držet krok s hlavními upgrady operačního systému Pi nebo změnami operačního systému pod kapotou. Například nejnovější vydání Pi OS Bookworm zcela ukončilo podporu vzdálené plochy X přechodem na novější technologii Wayland.

Raspberry Pi Connect se snadno instaluje, ale vyžaduje 64bitovou verzi Pi OS Bookworm s okenním serverem Wayland. Hardwarově jste tedy omezeni na Pi 5, Pi 4 a Pi 400. Pokud vlastníte způsobilé Raspberry Pi, ale potřebujete upgradovat na OS Bookworm, navštivte Raspberry Pi Imager.

Jakmile spustíte Pi OS Bookworm, otevřete okno terminálu a zadejte následující:

Restartujte Raspberry Pi a klikněte na ikonu Connect icon (otočné kolečko) na pravé straně lišty nabídek. Budete požádáni o přihlášení pomocí Raspberry Pi ID. Konečně můžete ke svému Raspberry Pi přistupovat z jakéhokoli počítače na portálu Connect Portal. Mělo by to fungovat pro místní i vzdálené počítače Raspberry Pi.

Raspberry Pi Connect se automaticky zapne při spuštění. Pokud potřebujete pozastavit nebo zakázat tuto službu, klikněte na ikonu Připojit na liště nabídky Raspberry Pi a vyberte „Zakázat sdílení obrazovky“ nebo „Odhlásit se“. Pokud plánujete sdílení Connect s ostatními uživateli nebo pokud máte hluboké obavy o bezpečnost, doporučuji pro službu povolit rozšířené protokolování.

K TÉMATU  Test podložky Cooler Master Notepal CMC3 - bez pozlátka a “cinkrdlátek”

Jako beta aplikace může být Pi Connect trochu chybný. Chybí mu také možnost sdílet více obrazovek najednou, takže pokud je váš počítač Pi připojen k více monitorům, můžete narazit na nějaké podivné problémy. Také pokud služba Connect potřebuje přenášet váš provoz, zaznamenáte velké zpoždění. Pi Foundation má v současné době pouze jeden přenosový server TURN ve Spojeném království a neví, jak často bude přenos vyžadován.

Další informace a pokyny najdete v dokumentaci k Raspberry Pi Connect. Služba Connect bude navždy zdarma, ale přenos dat může v určitém okamžiku stát peníze, v závislosti na tom, jak se věci vyvinou.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

BMW Manufacturing oznámilo nové partnerství s Figure, robotickým startupem, který se specializuje na humanoidní roboty. Díky partnerství budou roboti Figure nasazeni v závodě BMW ve Spartanburgu v Jižní Karolíně, největším vývozci automobilů v USA. Toto je první komerční dohoda, kterou Figure podepsala od svého založení v roce 2022. Společnost neprozradila, kolik robotů bude BMW používat, ale uvedla, že partnerství začne s malými množstvími a bude se rozšiřovat, pokud roboti splní výkonnostní očekávání.
Lamax před Vánoci chrlil jednu novinku za druhou, podobně jako konkurence. Nabídka se potěšitelně rozrostla o další a další zařízení, zejména v oblasti těch "chytrých". Lamax startoval na trhu s akčními kamerami, přidal reproduktory a sluchátka. Ty mám od nich dosud nejraději. Posledním kouskem, který jsem mohl vyzkoušet, je model Street2, jenž se s pořizovací cenou 890 Kč řadí mezi dostupnější bezdrátové reproduktory. Na cenové akce si zatím musíme počkat.
Jak oznámila firma Dolby Laboratories, budou první evropské stanice s HDTV používat Dolby Digital. Ten bude integrován přímo do set top boxů.
Jistě znáte scény z filmů, kde, pro zvýšení napětí, při kopírování dat do nebo z počítače toho úplně nejvíc nejzlejšího padoucha prožívá hlavní hrdina perné chvíle, protože to jde prostě strašně pomalu. Kdyby měl po ruce testovaný SSD disk AData SE760, asi by si ušetřil mnoho nervů a potu...

Nepřehlédněte

Tradiční americká firma Motorola se v roce 2011 rozdělila na dvě části. Divizi, která má na starost vývoj a výrobu mobilních zařízení (Motorola Mobility) v roce 2014 koupila firma Lenovo. Nyní, po cca 2 letech reorganizace, přichází na český trh značka Moto.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek