Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Test disku Transcend SSD230S – hliníkový expres

Spolu s novým laptopem VisionBook 14Wa s volným slotem pro 2,5palcový disk jsme se rozhodli otestovat jeho možnosti i pomocí SSD disku Transcend SSD230S. S kapacitou 512 GB zaplatíte sice jen o tisícovku méně než za notebook, přesto ale zkusme ilustrovat možný přínos pro slabší stroje.

25. 11. 2017

25. 11. 2017

Neplánuji se zbytečně rozepisovat o 3D NAND flash pamětech, NCQ, TRIM, Intelligent Block Management, Wear-leveling, SLC caching, S.M.A.R.T. apod. Jakožto zákazníka mě zajímá, zda dokáže produkt splnit slibované přenosové rychlosti (MB/s, tomu rozumím) a zda může nějak zvýšit výkon notebooku. Čeho jsme se za poměrně krátkou dobu dopátrali?

TIP: Test: 2,5palcové disky s kapacitou 3 TB

 

Lehký jako vánek, rychlý jako blesk?

Výrobce slibuje přenosové 560 MB/s při čtení a 520 MB/s při zápisu. Optikou moderních SSD disků to označíme za mainstream. Ve srovnání s běžnými eMMC v cloudboocích či s 2,5palcovými mechanickými disky stále představuje znatelný výkonnostní skok. V rámci štábní kultury zmiňme nyní další parametry – hmotnost činí 47 g, zbytek čtěte na obrázcích.

Nyní výkony samotné, naměřené několika programy. CrystalDiskMark potvrzuje sliby výrobce, zde to vypadá, že se disk předvedl.

V HD Tune si již vede hůře, tak nějak nebude ukazovat maxima, ale v grafu vidíme výkyvy. Průměr 145 MB/s. Druhý program stáhnete přímo od výrobce, nepřekvapí tak vysoké hodnoty pro náhodný zápis i čtení, tedy činnosti náročné pro každý disk.

Pokud jde o reálný přínos, stopky při startu Windows či Photoshopu by byly dost nepřesné, byť pocitově byl notebook s tímto diskem svižnější. Porovnejme data z PC Marku. Zde si testované SSD vede lépe než eMMC. Nicméně takový rozdíl to není. Přínos poznáte jistě více na výkonném PC s dostatkem RAM a při datově náročnějších náročných operacích.

Srovnání výsledků PCMarku 10 – rychlos vestavěného eMMC vs. testované SSD (zleva).

 

SSD Scope – je k něčemu?

Transcend nabízí k disku servisní aplikaci. Ta kromě měření rychlosti (viz výše), poskytuje též možnost upgradovat firmware či si na své nové SSD zrcadlit systémový disk.

K TÉMATU  Recenze Adata SD700 – kvapník otloukánek pro pana Bonda

To jsme zkusil, ale program hlásil nějaký error (že neumí jistý systém souborů) a zrcadlení pouze systémového oddílu skončilo modrou obrazovkou s přiblblým smajlíkem. Netvrdíme, že je chyba nutně na straně programu, častěji bývá mezi židlí a klávesnicí, jen by možná by stačila možnost: kopírovat disk tak, aby to fungovalo. Možná více pokusů by stačilo, ale proč?

 

Přínosy dokonce nečekané

Nějaká čísla jsme si již předestřeli, ale to není vše. SSD neznamená pouze rychlost toku dat, ale též nízkou spotřebu. A co jsme opravdu nečekali, že s připojeným 2,5palcovým 512GB diskem prodloužíme notebooku výdrž v provozu na baterie. U sledování filmu narostla asi o 6 % (při druhém měření mělo naopak navrch eMMC, SSD jsem podruhé již nezkoušel), ve 3D benchmarku o 5,6 %. Stejně tak celkový výkon v 3D Marku (4 %) a PC Marku (7 %) o kousíček poskočil.

Kvůli syntetickým testům se SSD rozhodně nekupují. Zda vám přijde podobný disk jako smysluplná investice či nikoliv, necháme na vás. Pokud bychom uvažovali o konkretním upgradu Umaxu 14Wa s cílem zvýšit nejen rychlost, ale hlavně kapacitu pro data, volili bychom ze dvou možností: v prvé řadě, řekněme, obdobné 128 až 256GB SSD Transcend, nebo v té druhé 128GB micro SD kartu. Zvážili bychom tedy cenové rozdíly, výkon a celkový přínos, koupili SSD a cloudbook povýšili na dospělý notebook. Co vy?

Mechanickému disku bychom se, tradicionalisté prominou, vyhnuli zcela. Je sice levnější i větší, ale výkon nenavýší, bude těžší a mohl by se prehřívat. Proti mechanickým diskům nelze opominout naprosto tichý chod SSD. Na ten si zvyknete a nechcete zpět hukot ložisek.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Japonská vláda používá peníze daňových poplatníků na seznamovací aplikaci s názvem Tapple, která spojuje lidi na základě společných koníčků a zájmů. Proč? Země čelí bezprecedentnímu poklesu populace a vláda pravděpodobně chce, aby se lidé množili. „Proč si taky nenajdeš milého milence?“ říká webová stránka Tapple ve volném překladu z japonštiny.
Sluchátka Niceboy nejsou pro naše čtenáře žádnou novinkou, za poslední dobu jsme se mohli seznámit s HIVE podsie či HIVE bones. Dnes recenzovaným sluchátkům se nevíce blíží HIVE XL. HIVE 2 joy vás nebudou stát tolik peněz, jsou horší nebo nikoliv?

Nepřehlédněte

Routerů naleznete na trhu celou řadu (od levných po drahé). Archer C1200 patří k těm dražším, cenu však ospravedlňují jeho schopnosti, které jej řadí do třídy high-endu. Kromě běžných věcí umí vytvořit síťový disk z USB nebo síťovou tiskárnu ze zcela obyčejné a oddělit několik sítí – rychlou 300 Mbit/s a rychlejší 800 Mbit/s. Zde hledejme základ názvu AC1200 – v teoretické přenosové rychlosti 1200 Mbit/s.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek