Sobota , 20. 04. 2024

Rostislav

Recenze Niceboy Vega 5 Pop – dotkni se hvězdy

Po nejlevnějším modelu Vega se nám na stůl i do rukou dostala poměrně nová kamera značky Niceboy, která cílí na opačné spektrum zákazníků, mainstreamová Vega 5 Pop s dotykovým displejem. Stejně jako vy, položili jsme si otázku, zda má taková obrazovka u akční kamery vlastně smysl.

15. 01. 2018

15. 01. 2018

Po levné, veskrz obyčejné, Veze se nám na stůl i do rukou dostala poměrně nová kamera značky Niceboy, která cílí na přesně opačné spektrum zákazníků, high-endová Vega 5 Pop s dotykovým displejem. Stejně jako vy, položili jsme si otázku, zda má taková obrazovka u akční kamery vlastně smysl.

První dobrou zprávu představuje skutečnost, že od uvedení kamera zlevnila u doporučené koncové ceny o celých 1 000 Kč (reálně ještě více), řečí naturálií o celou Vegu (skoro dvě). Nyní musíte sáhnout pro baťovských 3 999 Kč. To je jistě milé gesto, ale stále nejde o zanedbatelnou sumičku. Rozhodně Vegu 5 Pop řadí do mainstreamu mezi „potápěči”.

TIP: Rollei ActionCam 430 – 4K bez větší akce

Dospělá kamera s velkým displejem

Přejděme nyní balení, které potvrzuje dojem, že nepůjde o partiové zboží. To podtrhne vybalení kamery, které je přehledně uspořádané v krabičkách. V příslušenství nečekejte levné tretky, které by byly jen do počtu. Není ho málo, vše vypadá smysluplně.

Překvapily dvě věci – silikonová krytka na objektiv a otočné stojánky pro přilepení. Dvířka jsou též dvoje – klasická z pevného plastu a druhá se stěnou z pevné folie pro dotykové ovládání. Po vodu to nebude, ale proti blátu, prachu a stříkající vodě by mohly kameru ochránit i ty. (Minimálně pád do sněhu přežila bez poskvrnky.)

V této kategorii nemůže chybět dálkové ovládání, které nejspíše nebude vodotěsné, za to jej nabijete přes mikro USB konektor. A jistě se vám hodí – „dotýkáč” rozhodně nebude reagovat na rukavice či zaprášené prsty. Umí základní věci: zapnout a vypnout displej pro úsporu energie, ovládat focení a natáčení (nikoliv nastavení).

Pro sofistikovanější dálkové ovládání tu máte Wi-Fi a možnost kontolování kamery přes mobilní telefon. Na Androidu Popku podporují hned dvě aplikace GoAction a OKCAM. Zvládají měnit rozlišení videí a fototografií, stahovat i prohlížet fotografie a základní nastavení kamery. Prostě klasika.

Hlavním lákadlem kamery je dotykový 2,45palcový displej – největší, jaký jsme u akční kamery viděli. Díky němu na ochranném obalu chybí kromě jednoho (vypínač a spouštěč natáčení, focení) další tlačítka. Byla by zbytečná. Naopak potřebujete buď méně odolný zadní kryt nebo kameru vyndat, což v náročném terénu nemusí potěšit, o tom později.

Srovnání displejů a celkové velikosti (zleva): Niceboy Vega (2 palce) a Vega 5 Pop (2,45 palce).

Směrem ke klasickým kamerám a fotoaparátům tohoto Niceboye přibližuje zpracování těla – působí zcela odlišně, než u akčních kamer, které známe. Bytelně a profesionálně, např. na něm najdete závit pro stativ, který napovídá, že výrobce očekává i používání přístroje bez ochranného obalu, přibalil proto krytku na objektiv. Stejně tak umístění „paměťovky” k baterce pod dvířka s pojistkou známe spíše ze světa kompaktů. Dva konektory (mikro USB a micro HDMI) jsou zakryté malými dvířky též.

K TÉMATU  LG to vidí černě: nové přehrávače a domácí kina

Dostatek funkcí – vyvážený hardware

Rovnou si řekněme, že 4K zůstává vzdáleno i této kameře (interpolovaných 24 FPS nenadchne). U svého auta také nehledáte maximální rychlost z kopce s větrem v zádech, či minimální spotřebu na neutrál.

Nativně kamera nabízí 2K při 30 FPS, což na běžné natáčení stačí, pro větší akci volte 1 080p při 60 FPS nebo zpomalených 720p při 120 FPS. Stejně tak fotografie 3 až 16 MP nabízí dostatečný rozsah rozlišení k volbě správného. Z dalších funkcí zmiňme (optickou i elektronickou) stabilizaci, různé módy (pro auto, pod vodu apod.), časosběrné focení, zpomalená videa či podporu pro 64GB paměťovou kartu apod. Pro nás adekvátní schopnosti, dobře vyvážené. Výrobce uvádí i stereo zvuk (mikrofony jsou dva), my natáčeli mono. Nyní si, upřímně, nevybavím, kde by ho šlo nastavit.

Hmotnost Niceboy Vega 5 Pop: 86 g (bez obalu), 155 g (s plastovým obalem).

S citlivostí na dotek na tom není displej špatně, ale chce se to naučit ovládat (ťukat bříškem prstu, ne nehtem). Rozhodně musíte sundat všechny ochranné folie, bez toho to nepůjde. O rizicích necitlivosti v terénu již víme, např. zamokřený ochranný kryt musíte vysušit, aby zase nabyl schopnosti ovládat fotoaparát. Pod vodou přijdete o možnost měnit nastavení kamery zcela, stejně tak v náročnějším (prašném) terénu nebude fungovat vždy. Chce to čité prsty i displej.

Více o nastaveních kamery naleznete v manuálu.

Radujte se a foťte se

Co nás potěšilo, je kvalita videí i dobré zachycení zvuku v ochranné obalu – zkoušeli jsme 4K, 2K, 1 080p i 720p. A to v různých podmínkách, posuďte sami. Mimochodem kamera krásně rozděluje videa i fotografie do dvou různých adresářů.

4K / 24 FPS

2K / 30 FPS

1 080p / 60 FPS

720p / 120 FPS, slow motion

Fotografe, disciplína, kde se ukazuje. Jak dopadla? Rozhodně nepatří k nejhorším, subjektivně se naopak řadí k tomu nejlepšímu, co jsme pořídili akční kamerou. I když 16 Mpix bude přece jenom příliš mnoho, při zobrazení ve 100% měřítku to vidíme. Rozostřenost mimo ohnisko (v něm jsou fotky ostré) není zdaleka tragická. O podání barev to platí také. Nic vám navíc nebrání fotku zmenšit. A při zobrazení např. na mém Full HD displeji, jsou fotky velmi pěkné. Ano, zde je Vega 5 Pop použitelná bez okolků.

K TÉMATU  Tvorba DVD i s titulky z AVI či jiného zdroje zdarma

Foky v plném rozlišení stahujte zde.

Dobrá i bez „dotykáče”

Achillovou patu kamery představuje krátká výdrž akumulátoru. Informace od výrobce udávající 70 minut, nebudou daleko od pravdy. Dle zkušeností vám nebude stačit na celodenní výlet či odpoledne, kdy byste hodně natáčeli, kameru často vypínali, zapínali. Nedej bože ovládali přes Wi-Fi a při chůzi nechávali zapnutý displej. Na nárazové snímky, občas nějaké to video psíka či dětí, jistě ano. Do opravdové akce by si zasloužila druhý akumulátor. Také se poměrně dlouho nabíjí, alespoň má indikační diodu. Podvodní kryt samozřejme neumožní dotekové ovládání, na to je tu druhý (nepodvodní), který kameru ochrání proti prachu a vlhkosti (např. při pádu do sněhu). Pod vodou si budete muset vystačit s přednastaveným módem, či využít mobilní telefon (třeba outdoorový). Výhodou bude pouze jedno tlačítko a menší riziko netěsností. To a složitější přístup k paměťové kartě dvířky s pojistkou, která se otevírají trošičku krkolomně (tedy „nehtolomně”), budou jediné dvě výtky. Být umístěna jako v běžné akční kameře, je po ruce, zase může omylem vyskočit a rozhodně to nevypadá tak pěkně. Fotky si můžete stahovat USB kabelem či přes mobil.

Nyní chvalme. Kameru výrobce dobře vyvážil, lucidně se nechlubí nějakým 4K, místo toho v tichosti nabízí solidní 2K pro klidnější scény a 1 080p / 720p na opravdovou akci. Stabilizace obrazu, výbava, různé druhy ovládání (na displeji, pomocí „hodinek” i přes mobil), kvalita výstupu i velký displej z Vega 5 Pop dělá velice schopnou kameru, jinou než cokoliv od konkurence. Jednu z nejlepších, možná nejlepší, jako jsme měli v rukách.

Za kvalitu zpracování, funkce i kvalitu výstupu si Vega 5 Pop vysloužila ocenění našeho webu.

Něco srovnatelného bez dotykového displeje, o pár stovek levnější, možná rovnou o další Vegu, by se nám líbilo ještě víc. A ono to jde i tady, aktuálně koupíte kameru za 3 190 Kč s DPH. Koupit ji na Vánoce za 4 990 Kč, rvu si vlasy z hlavy asi tak do Hromnic. Vzhledem k výše řečenému cenu považujeme za adekvátní.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Je pozdě, ale pokud byste chtěli ještě pořídit pár užitečných věcí na poslední chvíli (nebo na další pandemii). Věcí, které se v dnešní době pandemické mohou hodit a jsou současně výhodnou koupí.
Není to až tak dávno, co jsem považoval pořízení notebooku za luxusní věc. Naštěstí vývoj v této oblasti je velmi rychlý a nyní se dají bez problému pořídit kvalitní stroje za velmi slušné ceny. Tuto strategii volí i výrobce Umax se svými notebooky, u nichž se nezaměřuje na ohromující výkony, ale spíše na praktičnost, mobilitu a v případě celokovového 13Wa Pro i odolnost a životnost.
Závody v pokroku v oblasti umělé inteligence jsou v plném proudu. Jednotlivé společnosti dělají vše proto, aby mohli zákazníkům nabídnout lepší možnosti AI. Po dlouhé době je tu něco, v čem mohou technologičtí giganti skutečně soutěžit. Jedna z nejznámějších technologických společností, Huawei, se zaměří na zvýšení výroby svého AI čipu Ascend 910B na úkor výroby svých telefonů Mate 60, alespoň v jednom závodě.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek