Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Kam to povede aneb Blu-ray všude kolem

04. 02. 2008

04. 02. 2008

Pravděpodobně jste zaznamenali množství zpráv z oblasti války HD nosičů, které se sypou i po našem internetu v množství zastupujícím obvyklý únorový příval sněhu. DIGIlidi se v tomto ohledu drželi únorů z posledních let, poznamenaných globálním oteplováním. Žádný sníh, žádné zprávy, žádná obleva a ani následné bahno z ukvapených závěrů. Nastal pravý čas podívat se na danou oblast s odstupem.

Ještě loni jsme byli svědky klasické války formátů, kdy se házeli klacky pod nohy, manipulovalo se s výsledky podílů na trhu a do světa se hlásaly spousty PR řečiček.

Každý rozumný zákazník, i filmový nebo technologický fanda, vyčkával, jak to s HD-DVD a Blu-ray dopadne. Anebo si pořídil hybridní zařízení, pokud neměl hluboko do kapsy.

V tom jeden z největších filmových distributorů oznámil, že se výhradně přiklání na stranu Blu-ray a zvrátil misku vah tohoto vyrovnaného souboje. Souboje nepříjemného pro zákazníka a zdržujícího masovější nástup HD videa.

Logicky bychom si mohli myslet, že dva hráči na trhu povzbudí konkurenční prostředí a zákazník bude profitovat. Ne tak ve válce formátů. Zde je síla v jednotě.

I přesto je až s podivem, že firmy z tábora HD-DVD naprosto fatálně zaspaly a nevyužily dostatečně náskoku, který měly. Především pak náskoku vyplývajícího z nižší technologické a tudíž i finanční náročnosti své technologie. Právě tou mohli hned v začátku zatnout Blu-ray stoupencům tipec.

Nyní vše nasvědčuje tomu, že s HD-DVD je konec a většinovým médiem bude Blu-ray disk. Blu-ray s dražšími zařízeními a mírně horšími vlastnostmi (až nyní dohání funkce HD-DVD přístrojů, které je měly od samého začátku, např. čerpání informací z Internetu a podobně).

Ale přiznejme si. Všechny ty nové funkce, kterými oba formáty oplývají a chlubí se jimi, jsou jen neuvěřitelně chabým pokusem oslovit zákazníky. My přece nechceme všechny ty obrazy v obraze s komentáři tvůrců a podobné výdobytky. Respektive, klidně je tam mějme, ale nenuťte nám představu, že bez toho nemůžeme být. Důraz kladený na podporu těchto funkcí u přístrojů u různých odborných médií je až zarážející. Jakoby neuměly najít na přístrojích jiné nedostatky.

K TÉMATU  DVDR5570H HDD recorder by Philips – a review

Přitom nové mediální přehrávače, které přicházejí na trh, jsou opět ukázkou naprosté neschopnosti pochopit a vyslyšet přání zákazníků. Jak dlouho trvalo, než se DVD přehrávače naučily číst vypalovaná média, než začaly přehrávat MP3, fotografie, MPEG-4, titulky?

Konečně jsme se dostali do stavu, kdy výrobky můžeme prohlásit za alespoň z části splňující naše požadavky. Ale nové HD přehrávače se vracejí o roky dozadu a budou se znovu učit funkcím, které mají dnešní obyčejné přehrávače. Na HD přehrávač s Blu-ray mechanikou, který bude multiformátový, s podporou všemožných titulků v národních jazycích, schopností přehrávat obsah ze sítě a z USB a dalšími běžnými, i když zdaleka ne vždy zvládnutými funkcemi, si počkáme… A domnívám se, že to bude opět nejprve doménou neznačkových výrobců, kteří tímto budou oslovovat zákazníky.

Trend půjde možná ještě před tím ale jinou cestou. Směrem k online poskytovanému obsahu, kdy nebude vůbec potřeba, mít doma nějaké vlastní nosiče s filmovým či hudebním obsahem. Nebo budou Blu-ray filmy natolik levné, že alternativy z Internetu ztratí smysl (hahaha). A co když se probudí nějaký výrobce, nebo se najde schopná skupinka nadšenců a postaví multimediální domácí centrum na platformě podobné počítačům, které jediné nabízí velké množství kombinací a možnost po čase vyměnit jen některé části a jít s dobou, značně prodloužit morální životnost přístroje a investice. A především tato, nebo jiná skupina, přijde s použitelným operačním systémem (firmwarem), který nebude problém rozumně používat i u laické veřejnosti…

Jak vidíte souboj nosičů vy? Jaký přístroj by pro vás byl ideální? Přispějte svým názorem do diskuse, nebo hlasujte v naší anketě.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Jistě znáte scény z filmů, kde, pro zvýšení napětí, při kopírování dat do nebo z počítače toho úplně nejvíc nejzlejšího padoucha prožívá hlavní hrdina perné chvíle, protože to jde prostě strašně pomalu. Kdyby měl po ruce testovaný SSD disk AData SE760, asi by si ušetřil mnoho nervů a potu...
Když jsme recenzovali LED lampu od Lamaxu dříve, musíme uznat, že jsme se nemohli zbavit dojmu, že zde převážila touha po designu nad funkčností. EasyLight1 je v tomto ohledu jiná, pracovní stůl osvítí perfektně a zvládne toho víc.
Poměrně dlouhou dobu jsem neměl možnost vzít do rukou telefon z jiné země původu, než asijské. Až nyní jsem dostal možnost podívat se na smartphone od polského výrobce myPhone. Ten zatím zcela neprorazil (alespoň na tuzemském trhu), nicméně vyrazil do boje s nejlevnějším smartphonem na trhu – myPhone 6 FUN Lite. Telefon se dá pořídit za doporučených 1 490 Kč, nebo levněji. Otázka zní, co za oněch 15 stovek dostaneme?
Po odolném reproduktoru, který jsem pořádně potrápil, si dnes představíme další kousek, který sice autem přejíždět nehodláme, ale pod vodu se koukne – nabízí krytí IPx7. Zaujmout chce jinými zbraněmi – kvalitním prostorovým zvukem, dobrými basy, výkonem 12 W a výdrží akumulátoru přes 7 hodin.

Nepřehlédněte

Aktualizováno o fotky dodaného štítu! Nedostatek ochranných pomůcek se stal v boji s nákazou Covidem-19 celosvětovým  problémem. Jejich absence přímo ohrožuje ty, kteří za nás bojují v první linii. Zdravotníci, policisté, hasiči a mnoho dalších, kteří přicházejí do styku s nákazou každý den, nemají dostatek vybavení, které by je dokázalo ochránit. To jsme se rozhodli změnit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek