Sobota , 27. 07. 2024

Věroslav

Používáte HTPC jako Set Top Box?

Zdar
V ložnici mám starší 82″ CRT Televizi, která bohužel neumí příjmat DVB-T. Koupil jsem si STB s vestavšným HdD, ale nevyhovoval mi ovládací systém. Protože již dlouho uvažuji o stavbě media centra, rozhodl jsem se konat. STB jsem prodal a pokouším se nahradit jej HTPC strojem.
Pročetl jsem si spoustu fór a článků, kde se ale primárně řeší HW. Objednal jsem tedy desku Zotac IONITX AE, 2GB Ram, 320GB 2,5″ HDD, Case a dálkový ovladač. Protože jsem potřeboval nahradit také STB, koupil jsem i US TV Tuner Aver Volar A850.
Protože ale deska přijde až příští týden, rozhodl jsem se hledat info ohledně ovládání HTPC, jeho systému. Moc se mi nechce platit za Win, ale Linux nemá oficiální ovladače TV karty, tak jsem se koukal a licence Win XP se dá pořídit za 3 stovky. Předpokládám, že OS tedy bude WinXP. Předpokládal jsem, že na stroji bude XBMC, ale po nainstalování jsem zjistil, že zde nemám hledat podporu TV, takže pravděpodobně Mediaportal.

A teď k dotazu:
1) Je možné nastavit stroj takovým způsobem, že pustím TV, pustím HTPC (probudím z hybernace) a na TV automaticky pojede TV program, který mohu dálkovým ovladačem přepínat, stejně jako STB? V případě, že budu chtít využít funkce přehrávání médií, tlačítkem na Mediacentru vyyvolám nabídku mediaportalu a dále si vybírám? Jde o to, jestli se HTPC bude chovat jako STB a spuštění nebude provázeno proklikáváním se nabídkami a maximalizaci oken a poobně.

2) Testoval jsem si portál na svém notebooku. Zprovoznil jsem i TV tuner a byl jsem velmi zklamán kvalitou TV. Obraz byl rozmazaný a sekal se. Prd tomu rozumím, ale značce HD na tuneru jsem přisuzoval HD kvalitu vysílání. Procesor booku jel na 5% a paměť zabírala 700MB z 3GB, takže by to nemělo být ovlivněno výkonem notebooku. Mám někde něco špatně nastaveno?

Přidejte komentář

175 komentářů

  1. Re: Používáte HTPC jako Set Top Box?
    GNU/Linux a ovladače – o tom by se dalo napsat několik tlustýhc knih… Ale co se týká dálkového ovládání, existuje projekt [url]http://www.lirc.org[/url], který dálkové ovladače řeší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.