Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu

Dobrý den všem,
potřebovala bych poradit ohledně nahrávání (na video kazetu) jiného programu než který zrovna sleduji. Pokud bylo ještě analogové vysílání, tak to bylo naprosto bez problémů. Prostě jsem si naprogramovala na video nějaký pořad a koukala na něco jiného, ale teď to nejde. Nahraje se vždy jen to, na to zrovna koukám, což je mi celkem k ničemu.

Mám
TV PHILIPS 32PW9551/12 a set top box SAMSUNG DTB-B460F a video Panasonic.

Nevím, jestli jsem to prostě zapojila špatně (je to zapojeno HDMI kabelem) nebo je takovéto nahrávání normální a nic s tím nepůjde dělat?
Dříve (při anologovém vysílání) když jsem si programovala na video nějaký pořad, tak jsem dala číslo kanálu, ale teď když to tak udělám, tak to nenahraje nic a musím při programování nastavit na videu AV1 a tím pádem se nahrává to, co sleduji.
Budu moc vděčná za vaše rady.

Přidejte komentář

111 komentářů

  1. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Chcete po Vašem set-top-boxu nemožné. SAMSUNG DTB-B460F má jen jeden tuner, tudíž máte k dispozici jen jeden program. To, co jste zmiňovala, že video nahrávalo jeden pořad a na TV jste se dívala na jiný bylo umožněno tím, že jak video, tak TV má svůj vlastní analogový tuner – tedy máte k dispozici dva tunery. Některé (!!!) jednotunerové PVR (set-top-boxy s nahráváním) umožňují nahrávat jeden pořad a na druhý se dívat (umí to například AB IPBox 350T), ale POUZE !!! v rámci jednoho multiplexu – jeden tuner = jeden multiplex a možnost sledování druhého programu ze stejného multiplexu umožňuje firmware (vnitřní program) set-top-boxu. Aby jste mohla jeden pořad nahrávat a jakýkoliv jiný se dívat, musela byste mít dvoutuneroý set-top-box nebo dvoutunerový PVR. Skvěle využít dva tunery umí například PVR FTE Maximal T250 DUAL PVR, který používá druhý tuner nejenom k nahrávání, ale i k funkci obraz v obraze. Dokonce během časového nahrávání jednoho pořadu můžete nahrávat ještě pořad druhý nebo použít timeshift. Jedinou nevýhodou je to, že musíte nahrávat buď na externí USB disk (nebo Flashku) nebo si při koupi nechat vestavět disk interní, což stojí nějakou korunu navíc. Já jsem si nechal vestavět interní disk (je to pak pohodlnější). Pokud chci nějaký pořad, PVR umí kopírovat z inteního disku na externí USB zařízení. Kvalita záznamu je nesrovnatelně lepší a pokud nemáte doma VHS videotéku, můžete video a Váš set-top-box klidně za tento PVR vyměnit.

  2. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Ještě na doplnění. FTE Maximal T250 DUAL PVR umí i nahrhávat na externí zařízení (Vaše video) – tedy nenahrávat na interní disk nebo USB zařízení, ale pustit signál na SCART konektor pro video. Bohužel však nemá HDMI, takže byste TV musela připojit přes SCART pro TV. Další možností, jak vyřešit Váš problém je zakoupit pro nahrávání na video k Vaší sestavě ještě jeden set-top-box kvůli nahrávání na video. Musíte ale počítat s dvojím programováním – naprogramovat časovač videa na nahrávání z AV vstupu, kam byste měla set-top-box připojený a pak ještě nastavit časovač set-top-boxu pro video. Navíc se Vám ještě více zkomplikuje zapojení, než máte teď.

  3. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Moc děkuji za vaši rychlou a obsáhlou odpověď.
    Teď už v tom mám jasněji. Koukala jsem na ten přijímač co máte vy a mám ještě pár dotazů než se rozhodnu pro koupi nějakého dvoutunerového, abych mohla nahrávat 🙂
    * je možné zvolit při přehrávání nahrávky něco jako “Pokračovat od naposled přehraného místa” místo přehrávání od začátku?
    * je možné nastavit na ovladači např. pro ČT1 číslo 1, pro ČT2 číslo 2, pro NOVU číslo 3, pro Primu číslo 4, atd., aby se mi po stisku vybrané číslice načetl přiražený program? Asi je to hloupý dotaz, ale třeba na tom mém set top boxu to neumím takto nastavit a musím vybírat programi přes quide nebo přes oblíbené.
    * ten přijímač co jste mi doporučoval asi nemá HDMI konektor, že? Zdá se mi trochu škoda HDMI konektoru co má moje TV nevyužít, když je ta možnost mít kvalitnější obraz.
    * doporučil byste mi tedy nějaký dobrý dvoutunerový přijímač s již vestavným pevným diskem a HDMI konektorem?
    Chtěla bych, aby uměl vše výše zmíněné 🙂
    Děkuji,
    Melenová

  4. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Nemohu Vám žádný set-top-box doporučit, protože nejsem prodejce a tudíž se s Vámi mohu pouze podělit o své zkušenosti s provozem a chováním set-top-boxů, které mi prošly rukama. Sám vlastním AB IPBox 350T, který je jednotunerový. Dvoutunerový nepotřebuji, protože mám TV s DVB-T tunerem. Používám jej jako video pro záznam pořadů z TV a využívám toho, že má připojení k počítačové síti, tudíž pokud chci nějaký pořad zaarchivovat na DVD, nemusím nikam nic přenášet, stáhnu pořad do PC po LAN síti, zpracuju a vypálím.

    K Vašim dotazům :

    1) u tohoto set-top-boxu lze pokračovat v přehrávání od místa, kde jsem skončil. Nesmím však přehrávání zastavit, ale musím se “z běžícího” filmu přepnout na TV nebo STB vypnout. Pak se při přepnutí na uložené záznamy spustí přehrávání toho posledního spuštěného záznamu od místa, kde jsem z filmu vyskočil. Nedokážu však s určitostí říci, zda pozice zůstane “zapamatována” i po časovém nahrání nějakého dalšího pořadu – myslím si, že ano, ale tak na 80%. Je zde však možnost po spuštění nahrávky nejenom “posouvat” vpřed a vzad rychlostí 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x, ale i možnost přímo skočit o zadaný počet minut vpřed nebo vzad.

    2) je možné seřadit programy, respektive uložit do seznamu oblíbených tak, že ovladačem volíte programy číslem kanálu, jak jste zvyklá. Druhá možnost (a alespoň v mém případě více využívaná) je stisk tlačítka OK na ovladači a vyskočí seznam stanic i s informací, co se právě vysílá. Pokud si nevyberu, stisknu Back a zůstanu u aktuální stanice, pokud si vyberu, najedu šipkama na danou stanici a stisknu OK.

    Přijímač FTE Maximal T250 DUAL PVR jsem kupoval pro babičku právě kvůli nahrávání a abych pro ni napsal nějaký srozumitelný návod, zkoušel jsem jeho možnosti cca 2 týdny, takže mohu popsat jeho chování :

    1) Bohužel nelze přehrávat od naposled přehraného místa, pouze od začátku. Posun filmu dopředu nebo dozadu rychlostmi 2x, 4x, 8x a další stisk tlačítka přetáčení skočí o 5 minut a pokračuje v přetáčení rychlostí 8x. Tlačítkem “play/pause” se vrátí k normální rychlosti.

    2) Seřadit seznam stanic lze a lze je pak i volit přímo číslem pozice. Tlačítkem OK přes seznam stanic také lze přepínat, ale zobrazí se opravdu pouze seznam stanic.

    Existují ještě i levnější varianty PVR se dvěma tunery, ale jejich nevýhodou je, že Vám v seznamu nahrávek ukážou
    “PRIMA(12052010-1235)”
    a podobně. Vyznáte se pak třeba ve dvaceti nahraných pořadech, co který je ? A víte, co dávali třeba na Primě 12.5.2010 ve 12:35 ? Pokud mi PVR napíše
    “Prima – M.A.S.H. (203)”,
    Vím přesně, co je tam nahráno.

    Co se HDMI připojení k TV týká, pak kvalitní SCART kabel a RGB připojení pro obraz se standartním rozlišením bohatě postačuje a od HDMI jej v podstatě nepoznáte a pokud nemáte možnost přijímat TV s HD rozlišením, pak bych řekl, že nemá smysl HDMI, vzhledem k ceně přístrojů s HDMI, řešit.
    Pokud porovnám ceny přístrojů, pak zmíněný AB IPBox 350T (s jedním tunerem) bez HDD vyjde na necelé 4000,- Kč. Výhodou je, že si do tohoto přístroje můžete vložit libovolný IDE disk a opravdu vysoký komfort obsluhy (přístroj je v podstatě LINUXový počítač), bohužel však neřeší opravdu libovolné sledování a nahrávání různých pořadů nezávisle z různých stanic.
    FTE Maximal T250 DUAL PVR Vás bez HDD vyjde na cca 2300,-, ale pokud nebudete chtít, aby se Vám u něho válel USB disk pro nahrávání a budete jej mít chtít vestavěný uvnitř, musíte si jej nechat vestavět, protože výrobce neumožňuje uživatelkou vestavbu disku. Nemůžete tedy využít “šuplíkových zásob” a vestavět vlastní disk. Buď si necháte disk vestavět (v eshopu, kde jsem jej kupovat mě 2,5 palcový 160 GB disk vyšel na cca 1400,- a vestavba byla “v ceně”. 3,5 palcový 160 GB disk by sice vyšel o 200,- Kč levněji, ale protože 2,5 palcové disky mají nižší spotřebu (jsou určeny hlavně pro botebooky), méně se hřejí a jsou tižší než 3,5 palcové, je vhodnější nechat vestavět právě ten 2,5 palcový. Celková cena včetně vestavěného disku byla těsně přes 3700,- Kč. Výrazně nižší cena za přístroj se dvěma tunery je však vykoupena o něco méně komfortním ovládáním (srovnáváno s IPBoxem), nicméně je to jenom otázka zvyku a v žádném případě netvrdím, že je komfort vyloženě špatný. Jen jsem zkrátka rozmlsán ovládáním toho IPBoxu. Jak jsem již psal, set-top-box umí opravdu využít oba tunery na maximum.

    HDMI přístroje :

    Podíval jsem se na ceny PVR přístrojů se dvěma tunery a HDMI připojením. HDMI připojení se používá především u přístrojů pro HD vysílání a nejlevnější přístroj Mascom MC-3300 DUAL PVR HD s 320GB diskem vyjde skoro na 7500,- Kč(což je dvojnásobek výše popisovaného FTE Maximal T250 DUAL PVR), dále pak AzBox Premium HD+ bez HDD bezmála za 8500,- Kč – v objednávce je nutné specifikovat, jaké tunery chcete vestavět – příplatek za každý tuner je skoro 900,- Kč, tzn. že za AzBox Premium HD+ bez HDD s 2x DVB-T tuner zaplatíte skoro 10500,- Kč, další je Topfield TF-5100PVRt HDMI bez HDD za skoro 9300,- Kč mnoho a mnoho dalších. Komfort a způsob ovládání a nastavení u těchto přístrojů neznám, proto Vám žádný z nich nemohu doporučit, jen jsem se snažil Vám trochu pomoci. Pokud byste měla zájem některý z těch HD přístrojů, bude nutné se obrátit na nějaké fórum na ty, kteří už tyto přístroje vlastní a mají s nimi zkušenosti. Pokud nejste v dosahu vysílačů multiplexu 4 (Praha, Brno, Ostrava), pak HDMI připojení berte spíš jako bonus a pokud nebudete příjíma HDTV (tam je HDMI nutností), tak klidně propojte TV s PVR kvalitním SCART kabelem a v set-top-boxu nastavte připojení na RGB. Je to nejlepší analogové propojení mezi přístroji.

  5. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Moc díky za vaše rady. Cením si toho.
    Teď zvažuji, jaký koupit. Buď koupím ten Mascom MC-3300 DUAL PVR HD nebo FTE PVR T250. Bydlíme asi 50 km od Prahy, tak bychom v budoucnu snad mohli mít šanci přijímat HD vysílání… Sice to stojí jednou tolik, a zatím jsem nenašla žádné obsáhlejší diskuze o Mascomu, tak ještě budu pátrat a uvidím, co nakonec koupím 🙂

  6. Re: Asi špatné propojení TV, videa a set top boxu
    Jak tak pročítám všechny možné diskuze, tak jsem nazazila na Satelitní komplet ARIVA 100 HD: http://shop.atoselektro.cz/satelitni_komplet_ariva_100_hd/Z4091 tak nad tím načínám přemýšlet z toho důvodu, že bych chtěla mít příjem programů v HD kvalitě, jak inzerují.
    Píší, že je možnost nahrávání přes USB na externí harddisk. Existuje nějaký satelitní přijímač, který má už zabudovaný harddisk?
    Znamená to tedy, že mohu nahrávat jiný program než ten který právě sleduji? Popřípadě více pořadů najednou jako např. u Mascom MC-3300 DUAL PVR HD? Mám v tom zatím docela zmatek, tak jsem moc ráda za toto fórum, kde se dozvídám spoustu zajímavých věcí. 😀

  7. I gave https://www.cornbreadhemp.com/products/cbd-sleep-gummies a whack at with a view the primary habits, and I’m amazed! They tasted distinguished and provided a sense of calmness and relaxation. My importance melted away, and I slept better too. These gummies are a game-changer on the side of me, and I greatly endorse them to anyone seeking spontaneous stress recess and better sleep.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.