Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Končí doména „dot com“?

21. 11. 2013

21. 11. 2013

Možná ano. Internetové domény začínají být součástí našich životů stále více a právě přišel čas na domény „tečka všechno ostatní“.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nyní otevírá stavidla a rozšíří počet obecných domén nejvyšší úrovně (generic Top Level Domains, gTLD – tedy domény jako .com, .net, .org, .edu, .gov, .mil, .eu atd.) z 22 na 1 400 nových řetězců. Což jistě dovolí spoustě zájemců popustit uzdy své fantazii.

Kromě těchto domén pak existuje ještě 248 národních domén (country code Top Level Domains) – všichni známe jistě koncovku cz, ale co taková „dot tv“? Nejde o televizi, ale o doménu polynéského ostrovního státu Tuvalu.

S otevíráním nových domén samozřejmě přijde i boj o ně, když byl nový gTLD program asi před rokem oznámen, mluvilo se o “potenciálně největším záboru půdy v historii internetu”. Nabízí se analogie s Divokým západem. „Děje se největší změna v historii internetu,“ komentoval tuto událost Akram Atallah, president divize pečující o obecné domény (Generic Domains Division) v organizaci ICANN.

Pro představu uveďme, že ve 3. čtvrtletí roku 2010 bylo registrováno celkem 201,8 milionů webových adres s doménou nejvyšší úrovně (TLD). Co asi udělá možnost vybírat si z o 60krát více možností? Obrázek ukazuje ty již zabrané. Hned po začátku celé akce vykoupila například společnost Donuts.co za více než 100 mil. USD rovnou 307 řetězců. Uniregistry.com požádala o 54 – „dot sexy“ je jednou z nich.

Zdroj: Motherboard, The Free Dictionary, Donuts Inc.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Do kompletace portfolia akčních kamer od Niceboy nám chyběl poslední a nejnovější model mířící na nenáročného zákazníka, klidně dítě či teenagera, který touží ovládat ji přes mobilní telefon. Niceboy obohatil svůj základní typ VEGA o podporu Wi-Fi právě pro účel komunikace s majitelem a jeho telefonem. My vám model VEGA wifi nyní představíme.
Google oznámil vydání tří nových funkcí v prohlížeči Chrome. Mezi nové funkce patří návrhy vyhledávání na základě toho, co hledají ostatní, více obrázků pro navrhovaná vyhledávání a možnost najít návrhy vyhledávání i při špatném připojení.
Dalším z videí z rozbalování budou multiplatformní sluchátka, která můžete používat s konzolemi PS4, Xbox One, Nintendo Switch, stolním počítačem a také nejnovějšími notebooky i telefony, od polské herní značky Genesis (založené roku 2013). Nabízí tkaninou chráněný audio kabel, zásuvný mikrofon a masivní náušníky, slibující dobrý zvuk...

Nepřehlédněte

Značka Umax do toho, lidově řečeno, šlape poslední dobou s nasazováním nových modelů hodně. Jako jedna z novinek se na náš trh až z Číny dostává 10palcový model, který se vrací ke koncepci přídavné klávesnice pevně spojené s ochranným pouzdrem. Jde tedy opravdu o pravověrný tablet s externí klávesnicí, nikoliv o imitaci notebooku jako takového. Na cesty může jít o praktické řešení – neváží moc, nabijete ho kdekoliv, je vybaven vlastním ochranným pouzdrem. A je levný.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek