Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kritická zranitelnost na Wikipedia.org a dalších „Wiki“ stránkách

11. 02. 2014

11. 02. 2014

Check Point Software Technologies Ltd. informoval o odhalení kritické zranitelnosti v populární webové open-source platformě MediaWiki, která je používána k vytváření a správě „wiki“ stránek. Platforma MediaWiki zahrnuje i Wikipedia.org, šestou nejnavštěvovanější webovou stránku na světě1 s více než 94 miliony unikátních návštěvníků za měsíc.

Tato kritická zranitelnost v MediaWiki (verze 1.8 a vyšší) umožňovala vzdálené spuštění škodlivého kódu a útočníci mohli získat plnou kontrolu nad zranitelným webovým serverem. Check Point okamžitě upozornil WikiMedia Foundation a informoval o zranitelnosti a po jejím ověření vydala WikiMedia Foundation potřebné aktualizace a opravy softwaru MediaWiki.

Pokud by zranitelnost nebyla odhalena, mohli útočníci ovládat webový server Wikipedia.org nebo jakoukoli jinou „wiki“ stránku fungující na platformě MediaWiki a potenciálně mohli infikovat škodlivým kódem uživatelská zařízení návštěvníků stránek.

WikiMedia Foundation vydala po odhalení zranitelnosti společností Check Point bezpečnostní aktualizaci svého softwaru a vyzvala všechny zákazníky MediaWiki, aby co nejdříve aplikovali bezpečnostní záplaty.

Je to teprve třetí zranitelnost od roku 2006 spojená se vzdáleným spuštěním kódu, která byla nalezena v platformě MediaWiki.

Zdroj: Tisková zpráva

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Tento reproduktor není našim čtenářům cizí, jde o novinku, ale nedávno jsme vám ho ukázali v krátkém videu. Tvarem i názvem napovídá, že chce převzít roli nástupce prvního RAZE se ctí. Proto nabízí vyšší výkon 20 W bez poklesu výdrže baterií. Jsou si velmi podobné a při tom nový model působí dospěleji.
Umax 12Wg Tab zasvěceným více či méně připomene zařízení od Microsoftu, tedy 2 v 1 jménem Surface. Tedy tablet spolupracující s klávesnicí, se kterou není vyloženě napevno spojen kloubem, proto potřebuje svůj stojánek...
Budoucnost technologií přináší nekonečné možnosti a inovace, a rok 2024 slibuje být naplněný revolučními změnami. V našem článku se podíváme na Top 10 trendů, které budou formovat technologickou krajinu. Od umělé inteligence až po pokročilé ekologické technologie – představíme vám klíčové směry, které definují budoucnost a ovlivní způsob, jakým interagujeme s technologiemi ve světě, který se neustále vyvíjí

Nepřehlédněte

Testovaný reproduktor míří do vašich domovů spíše než na cesty, venkovní párty či grilovačky, které Češi milují. Výrobce to naznačuje názvem, který nás nenechá na pochybách, že nejde o klasický přenosný reproduktor, který budete denně s sebou nosit na hřiště, byť mobility se zcela vzdát nechce. Výkon 20 W již zavdává na kvalitní zážitek z (mobilní) domácí hudby.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek