Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Nástupce Blu-ray nese název Archival Disc

11. 03. 2014

11. 03. 2014

Japonské společnosti Sony a Panasonic včera představily nové optické médium s názvem Archival Disc, určené pro dlouhodobou archivaci dat. Kapacita disků v budoucnu dosáhne až 1 TB.

První generace dosáhne kapacity 300 GB, přičemž výrobci slibují v budoucnu až 1 TB. Z technických parametrů zmiňme, že je umožněn oboustranný zápis se 3 vrstvami na každé straně, či využití korekce chyb Reed-Solomon Code.

Optické disky obecně mohou být vhodné pro ukládání dat pro své schopnosti vzdorovat vodě, vlhkosti a změnám teploty. Horší je to již se světlem a UV zářením. To, jak dlouho se data na Archival Discu udrží bohužel zpráva nezmiňuje. My jen dodáme, že DVD-RAM slibuje životnost až 100 let (garantováno je 30 let), Blu-ray, DVD a CD dle zkušeností „žiji“ přibližně 30 let (výrobci též mluví o až  80 i 100 letech při ideálních podmínkách) a USB flash disk asi 10 let.

Zdroj: Sony

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Niceboy roste. Firma, která se v nedávné době přihlásila ke sponzoringu české fotbalové reprezentace, nemůže mít malé cíle. Již drahnou dobu Niceboy nevyhledávám jen skrze reproduktory a sluchátka, svůj nabízený sortiment značně rozšiřuje. Jako téměř nesportovec, jsem se podíval na základní fitness náramek X-fit ACTIVE. Ale až tak základní mi nepřipadá.
Na sportování jsem příliš líný, uznávám bez mučení. O to víc mě zaskočil šéfredaktor, když mi nabídl k otestování chytrý náramek X-Fitpolo od firmy Niceboy. Byl jsem zvědavý, zda mě monitoring mého těla přinutí se sebou něco dělat.
Japonská vláda používá peníze daňových poplatníků na seznamovací aplikaci s názvem Tapple, která spojuje lidi na základě společných koníčků a zájmů. Proč? Země čelí bezprecedentnímu poklesu populace a vláda pravděpodobně chce, aby se lidé množili. „Proč si taky nenajdeš milého milence?“ říká webová stránka Tapple ve volném překladu z japonštiny.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek