Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Zoner Photo Studio X – retušovací funkce, plná podpora HEIF souborů

28. 11. 2017

28. 11. 2017

Oblíbený program pro správu a editaci fotografií Zoner Photo Studio X získává před Vánoci další jedinečné funkce. Se zimní aktualizací se program stává celosvětově prvním Windows editorem s podporou čtení a ukládání souborů v úsporném formátu HEIF. Nové nástroje Vyhlazovací štětec a Klonování struktury v modulu Vyvolat zajistí rychlou a přirozenou retuši portrétů. K vykreslení oblak pomůže Polarizace a volné šablony umožní tvorbu fotoknih podle vlastní fantazie.

Možnosti lokálních úprav v modulu Vyvolat se v posledním roce významně rozrostly a vývojáři v tomto směru nepolevují. Aktuálními novinkami jsou dva bezkonkurenční nástroje: Vyhlazovací štětec a Klonování struktury. “Obě funkce využívají profesionální techniky frequency separation známé z Photoshopu. Jenže oproti konkurenci pracují nedestruktivně a hlavně z jinak zdlouhavé a složité operace dělají tak jednoduchou záležitost, až je to skoro nefér,” komentuje produktový manažer Jan Kupčík.

TIP: Zoner Photo Studio X – o rok lepší

Vyhlazovací štětec je ideální jako počáteční nástroj k retuši portrétů. Slouží ke srovnání barevných tónů a zjemnění přechodů při zachování struktury. Klonování struktury je opakem, opraví totiž chyby ve struktuře pleti bez změny barvy. Hodí se na detailní práci, například k odstranění osamělého vlasu zasahujícího do obličeje. Nástroj Klonování struktury je umístěný jako mód Retušovacího štětce.

Jednou z očekávaných novinek, hlavně ze strany technologických nadšenců, je podpora formátu HEIF. Zoner Photo Studio X jako první na světě nabízí řešení pro čtení a zápis tohoto formátu na platformě Windows. Jde zatím o zkušební verzi, proto je potřeba podporu v programu aktivovat v Možnosti > Pokročilé a také mít ideálně uložené kopie obrázků v jiném formátu.

“Naše prvenství v podpoře formátu HEIF je pro řadu uživatelů iPhone jedna z mála možností, jak pracovat se svými fotkami z nejnovějších iPhonů na platformě Windows. Pro nás to ovšem znamená mnohem víc. Dlouho čekáme na nástupce stařičkého formátu JPG a to nejen kvůli zmiňované úspoře velikosti při zachování kvality, ale také kvůli dalším moderním vlastnostem jako jsou: uložení více snímků rozdílovou metodou, kombinaci videa a fotografií, využití hloubkové mapy, nebo dokonce snížení nároků na editaci. Nový formát HEIF jednoduše umožní do budoucna opravdu velké věci,” přibližuje Jan Kupčík.

Fotky s mdlou oblohou zachrání posuvník Polarizace umístěný pod úpravou barev v modulech Vyvolat a Editor. Funguje jako náhrada fyzického polarizačního filtru, čímž fotografům ušetří až tisíce korun. Polarizace vytáhne detaily, obloze dodá hlubokou modrou a krásně vykreslí oblaka.

 

Zimní aktualizace přináší řadu významných i menších vylepšení také do modulu Editor. U Retušovacího štětce a klonování je nyní možnost vybrat si zdrojovou vrstvu. Je tak možné retušovat v nové vrstvě a tím zabránit opětovnému náběru už vyretušovaného místa. Vrstvy mohou uživatelé vodorovně či svisle převrátit. Také masky jsou chytřejší: kromě nových interakcí s výběrem (například průsečík) je lze sloučit přímo s obrázkem. Když fotografové potřebují výběr o konkrétní velikosti, stačí v bočním panelu zadat požadovanou velikost či poměr stran. A poslední novinkou v Editoru jsou nové typy čar při práci s vrstvami (čerchované a další).

Dalším vylepšením je rychlejší načítání náhledů. Průběžné zrychlování práce v Zoner Photo Studiu je jednou z priorit vývojářů programu. ZPS už také plně podporuje práci s online soubory Microsoft OneDrive z Windows Fall Creators Update a na přání firemních zákazníků jsou v programu k dispozici katastrální mapy pro ČR.

Zoner Photo Studio X lze pořídit v podobě předplacené roční licence za 1 188 Kč. Během předplatného mají uživatelé nárok na průběžné aktualizace programu, exkluzivní návody či jiné materiály a také na přednostní technickou podporu zdarma.Plná verze programu je ke stažení a vyzkoušení na 30 dní zdarma na adrese www.zoner.cz. Uživatelé, kterým již vypršela zkušební verze a ZPS X si nezakoupili, si mohou novou aktualizaci vyzkoušet zdarma na 10 dní. Více detailů o zimní aktualizaci si můžete přečíst na novinkové stránce.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Do kompletace portfolia akčních kamer od Niceboy nám chyběl poslední a nejnovější model mířící na nenáročného zákazníka, klidně dítě či teenagera, který touží ovládat ji přes mobilní telefon. Niceboy obohatil svůj základní typ VEGA o podporu Wi-Fi právě pro účel komunikace s majitelem a jeho telefonem. My vám model VEGA wifi nyní představíme.
Nejsem fanoušek sluchátek v uších, nerad ztrácím kontrolu, přijít o sluch například na ulici vidím jako nechtěnou věc. Jako fanouška nových technologií mě naopak lákalo vyzkoušet sluchátka HIVE pods, přinášející budoucnost do současnosti. Čítají dva špunty s vlastní baterií a příjmem, dokonce nepotřebují kabel ani pro komunikaci mezi sebou.
Je tomu několik let, co jsem si kupoval auto a napadlo mě, jak by mělo být možnostech dnešních technologií jednoduché vlastnit věcičku, která by mi auto lokalizovala a dala vědět, kde se zrovna nachází. Profesionální monitorovací systémy byly nad moje (a obecně hodně předražené) možnosti. A nyní přichází Lamax s touto myšlenkou. Uchopili tento nápad za správný konec? Co vše vlastně za své peníze dostaneme?

Nepřehlédněte

Každému z nás se jistě stalo, že jsme omylem smazali soubor, zavadili o Delete, anebo se k němu chtěli později vrátit. První možností je Koš ve Windows již od pradávna. Co dělat, když jste jej vysypali (často automaticky), anebo jste tak učinili např. na paměťové kartě či flash disku, kde koš není nastaven? Zde přichází ke slovu různé utility, které data dokáží „vytáhnou ze záhrobí“. Jako dnes testovaný program EaseUS Data Recovery Wizard.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek