Sobota , 04. 05. 2024

Alexej

Neopatrní zaměstnanci největší bezpečnostní hrozbou

29. 10. 2014

29. 10. 2014

Check Point zveřejnil výsledky třetí výroční zprávy o mobilní bezpečnosti, podle které 95 % respondentů řeší problémy se zabezpečením a podporou BYOD (Bring Your Own Device).

Průzkumu se zúčastnilo téměř 800 IT odborníků a zpráva upozorňuje na přetrvávající znepokojení nad snadným pohybem citlivých podnikových informací mimo spravovaná firemní prostředí a zároveň poukazuje na nedostatečná bezpečnostní školení a riziko mobilních hrozeb v důsledku malého povědomí zaměstnanců o bezpečnosti.

TIP: Celá studie „The Impact of Mobile Devices on Information Security“ je k dispozici na stránce www.checkpoint.com/capsule.

Klíčová zjištění:

  • Největší hrozba se nachází uvnitř organizace – 87 % dotázaných odborníků věří, že největší bezpečnostní hrozbou pro mobilní zařízení jsou neopatrní zaměstnanci. Téměř dvě třetiny respondentů uvedlo, že poslední velké narušení zákaznických dat bylo pravděpodobně v důsledku neopatrnosti zaměstnanců.
  • Mobilní zařízení jsou stále častěji používaná v podnikových sítích – Přestože jsou neopatrní zaměstnanci nejslabším článkem mobilního zabezpečení organizací, 91 % IT profesionálů vidí v posledních dvou letech nárůst počtu osobních mobilních zařízení s přístupem do podnikové sítě. 56 % dotázaných v roce 2014 spravovalo podniková data na osobních zařízeních zaměstnanců, zatímco v roce 2013 to bylo pouze 37 %.
  • Očekává se nárůst počtu mobilních bezpečnostních incidentů – 82 % dotázaných bezpečnostních odborníků očekává, že počet bezpečnostních incidentů nadále poroste a rok 2015 bude rizikový. Navíc téměř všichni respondenti (98 %) vyjádřili znepokojení nad dopadem mobilních bezpečnostních incidentů, největší starosti v oblasti mobilní bezpečnosti jim dělají ztrácené a odcizené informace.
  • Náklady na mobilní bezpečnostní incidenty nadále rostou – V roce 2014 došlo ke zvýšení nákladů spojených s nápravou po mobilních bezpečnostních incidentech. 42 % dotázaných IT manažerů uvedlo, že mobilní bezpečnostní incidenty stojí jejich organizace více než 250 000 dolarů.
  • Android je i nadále vnímán jako platforma s největšími bezpečnostními riziky – V roce 2013 vnímalo Android jako platformu s nejvíce bezpečnostními riziky 49 % dotázaných, v letošním roce dokonce 64 procent – ve srovnání s Apple, Windows Mobile a Blackberry.

„Z našeho průzkumu 2014 Mobile Security Survey jasně vyplývá, že IT odborníci neočekávají pokles mobilních bezpečnostních hrozeb a dokonce se připravují na nárůst incidentů v roce 2015,“ říká Dorit Dor, produktová viceprezidentka společnosti Check Point Software Technologies. „Představili jsme komplexní mobilní řešení Check Point Capsule, které pomáhá řešit tyto výzvy a zajišťuje bezproblémové zabezpečení bez ohledu na typ zařízení nebo pohyb dat.“

Zdroj: Tisková zpráva

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Mám foťák a k němu popruh na krk (rameno). Ten popruh se přidělává na pevno běžně přímo do oček na přístroji. Potom na něm často překáží a my se s ním různě potýkáme, abychom jej dali tak, aby nepřekážel. Zkusme s tím něco udělat...

Vyznávám klasická řešení bez zbytečného pozlátka. Původně jsem chtěl otestovat levná klasická drátová sluchátka HIVE W1, protože, proč zbytečně platit za baterii a další věci, když mi stačí kabel? Chvíli jsem se proto “cukal”, když mi nabídli HIVE XL. Nakonec jsem podlehl moderně a svolil k testu...
Jak oznámila firma Dolby Laboratories, budou první evropské stanice s HDTV používat Dolby Digital. Ten bude integrován přímo do set top boxů.
Dalším zástupcem herních periferií značky Genesis, kterého vám představíme, je vrcholný model sluchátek Neon 750 RGB. Ty mají tradičně velmi bohatou výbavu včetně obalu pro přenos. Zaujmout chtějí mimo jiné aktivním osvětlením, které je přímo nabíjeno USB portem.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek