Sobota , 05. 10. 2024

Eliška

Apple Intelligence zabere více z úložiště vašeho iPhonu

01. 10. 2024

01. 10. 2024

Apple naskočil s Apple Intelligence do rozjetého vlaku AI. Byla to nevyhnutelná věc a nadcházející aktualizace iOS 18.1 přinese do vašeho nového iPhonu 16 všechny ty nové věci související s AI. Apple však těmto schopnostem AI přidělí značnou část vašeho úložiště.

Kolik úložiště vás to bude stát?

Generativní model umělé inteligence společnosti Apple, Apple Foundation Model (AFM), bude uložen v zařízení pro použití na vašem iPhone a zpočátku bude vyžadovat 4 GB úložiště zařízení. Apple Intelligence bude k dispozici na modelech iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone řady 16 a modelech Mac s M1 a novějšími Apple Silicon. 4 GB není v tuto chvíli mnoho, protože váš telefon je dodáván s nejméně 128 GB úložiště a pravděpodobně jste si koupili model s ještě větší velikostí úložiště. Ale velká věc je, že Apple varoval, že úložný prostor potřebný pro model na zařízení se časem zvýší, jak budou přibývat další funkce. Toto je koneckonců úplně první generace modelu AI od Applu a bude se dále vyvíjet stejně jako ChatGPT nebo Google Gemini.

Model Apple Foundation Model (AFM) je generativní model s 3 miliardami parametrů navržený pro efektivní provoz na mobilních zařízeních. Aby Apple udržel jeho velikost, kvantuje model na 4 bity nebo méně. Tato kompresní technika umožňuje modelu zabírat výrazně méně úložného prostoru bez obětování kvality. Apple Intelligence bude využívat „adaptéry“ k poskytování specifických funkcí, jako je sumarizace, korektury a odpovědi na mail. Tyto adaptéry budou zaváděny a vyjímány za běhu, každý vyžaduje přibližně 10 s megabajtů. Přesto, jakmile to všechno sečtete, zabere to značné množství vašeho úložiště, a tak se dostáváme k číslu 4 GB.

Není těžké čelit limitu 128 GB úložiště mezi aplikacemi, médii a dalšími věcmi. Jakmile se tomuto limitu začnete přibližovat (kus je již přidělen operačnímu systému a dalšímu nezbytnému softwaru, takže vždy dostanete méně než 128 GB, které obvykle dostanete, a nyní dostanete ještě méně), každý gigabajt se počítá. Doufejme, že to z dlouhodobého hlediska neskončí jako problém.

K TÉMATU  Samsung BD-ES5000 – Blu-ray přehrávač, který vypadá jako MMC

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Každý, kdo vlastní chytrý i hloupý mobil, jistě někdy řešil problém s nabíječkou, resp. absencí energie pro dobití telefonu, když jste třeba v přírodě či nemůžete dlouze setrvávat u zásuvky. Pro takové případy „bůh“ vymyslel powerbanky jako A-Data A10050.

Po takřka nezničitelné AData D16750 se dnes podívejme na méně odolný a levnější model powerbanky od stejného výrobce, který nabídne krytí „pouze“ IP54 a kapacitu 8 000 mAh. Čím naopak vyčnívá, je 18 diod se čtyřmi módy svícení. Na táboření tak může být velmi užitečným pomocníkem.
Digitální bezpečnost není vázaná jen na období Vánoc, ale je aktuální po celý rok. V našem článku se zaměříme na to, jak efektivně chránit sebe a své blízké před online hrozbami. Od tipů na bezpečná hesla až po prevenci phishingu - získáte praktické rady a informace, které vám pomohou udržet digitální bezpečnost v každodenním životě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek