Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Microsoft viní Evropskou komisi z globální katastrofy CrowdStrike

Celosvětový výpadek počítačů s Windows byl způsoben požadavky Evropské komise, říká Microsoft, a měli bychom si na to zvyknout. Výpadek, který zavíral letiště, nemocnice a televizní stanice, byl ve skutečnosti způsoben jedinou aktualizací systému Windows. Bezpečnostní firma CrowdStrike vydala chybnou aktualizaci, která, jak připouští, způsobila problém.
CrowdStrike
Microsoft viní Evropskou komisi z globální katastrofy CrowdStrike

13. 08. 2024

13. 08. 2024

Jde o chybu Evropské komise?

Problém s dohodou mezi Microsoftem a Evropskou komisí

Microsoft pro Wall Street Journal uvedl, že důvodem, proč by taková aktualizace mohla mít katastrofální globální dopad, je chyba Evropské komise. Mluvčí konkrétně sdělil, že dohody s Evropskou komisí znamenají, že Microsoft není legálně oprávněn zabezpečit své systémy stejným způsobem, jak to dělá Apple. V roce 2009 se Microsoft údajně dohodl s Evropskou komisí, že poskytne vývojářům zabezpečení Windows stejný přístup, jaký má pro své vlastní týmy. Z toho důvodu by například CrowdStrike mohl uvolnit aktualizaci, aniž by o tom Microsoft nutně věděl.

Postoj Microsoftu k opakování problému

Microsoft se nad tímto problémem zdánlivě distancuje. Zároveň však naznačuje, že za něj není zodpovědný, ale také neplánuje udělat nic, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala. Wall Street Journal dále uvádí, že v roce 2020 Apple oznámil vývojářům zabezpečení, že již nebudou mít přístup k jádru svého softwaru. Naopak vývojáři zabezpečení společnosti Microsoft mají stále tento přístup k systému Windows, což by mohlo v budoucnu opět přinést podobné globální problémy.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

5 dobrých důvodů, proč přes noc vypojit počítač ze zásuvky

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Co kdyby vaši firmu postihl nečekaný výpadek způsobený hackerským útokem, přírodní katastrofou nebo klidně chybou zaměstnance a paralyzoval tak provoz podniku na delší dobu? Bez Disaster Recovery plánu můžete v této situaci čelit ztrátě důležitých dat, dlouhodobému přerušení poskytování svých služeb i finančním ztrátám. Zjistěte, jak pomocí Disaster Recovery planningu tyto hrozby minimalizovat a rychle se vrátit k běžnému fungování firmy. 

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek