Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Kde můžete nakazit jadernou elektrárnu USB diskem? V Rusku!

13. 11. 2013

13. 11. 2013

I běžně zkušený uživatel ví, že počítač lze nakazit malwarem nejen z internetu, ale též např. infikovaným USB diskem. Nyní už to ví i pracovníci v ruské nukleární elektrárně.

Renomovaný bezpečnostní expert Eugen Kaspersky nedávno sdělil v Canberra Press Clubu v Austrálii, že ruská atomová elektrárna byla infikována nechvalně známým virem Stuxnet z USB disku či CD. Elektrárna prý nebyla připojena k internetu v době, kdy řádil Stuxnet v roce 2010, kde byly jeho cílem jaderná elektrárna Búšéhr a závod na obohacení Uranu v Natanzu – oba cíle v Íránu. Proto se nabízí možnost napadení z flash disku. Přesný vliv na závod ale neznáme.

Kaspersky též zmínil, že dle informací od kosmonautů i Mezinárodní vesmírná stanice bývá čas od času infikována malwarem skrz USB disky přinesené astronauty na oběžnou dráhu. „Bohužel je to velmi pravděpodobné, že jiné národy, které nejsou součástí mezinárodních konfliktů, budou oběťmi kybernetických útoků na klíčovou infrastrukturu,“ řekl Kaspersky. Skeptici poukazují na to, že je těžké Kasperského tvrzení potvrdit.

Zdroj: Motherboard

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Odolné věci máme rádi, rádi je vždy potrápíme a ještě více nás těší, když přežijí a lze napsat, že výrobce nelže a výrobek je opravdu kvalitní. Podobně tomu bude u testovaného disku HD830, který nás zaujal již asi před rokem na prezentaci společnosti AData. Doba evidentně dozrála a těžký kovový kvádřík dorazil i k nám do redakce…
Niceboy RAZE 2 twins se nebojí originality a inovativního přístupu. Navíc opět nabízí ochranu proti vodě IPx7. RAZE 2 twins tvoří dva menší reproduktory s možností pevného fyzického spojení a ještě překrytí ochrannou gumou, která dodá potřebný styl a základní odolnost při pádu. Každý nabízí výkon 12 W, propojeny jsou navzájem technologií True Wireless a k počítači či mobilu se připojí prostřednictvím Bluetooth 4.2.

Nepřehlédněte

Vláda v roce 2020 schválila zavedení DPH na malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Dosud byly balíčky v hodnotě do 22 eur od daně osvobozeny. Novela zákona tak zavádí do české legislativy předpis EU, který tuto výhodu od roku 2021 ukončuje. Stát si od opatření slibuje větší výběr daní a spravedlivější tržní prostředí. Odborníci očekávají zdražení zboží a snahy o obcházení nových pravidel.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek