Pátek , 12. 07. 2024

Bořek

Xtreamer Pro: media player a 2diskový NAS v jednom

28. 02. 2010

O Xtreameru jsme toho už napsali mnoho. Tato korejská firma vydává jedno zajímavé zařízení za druhým a přitom válcuje konkurenci svou cenovou politikou. Po vydařeném multimediálním přehrávači a zajímavém NASu je tu kombinace obojího. A cenově se opět řídí heslem „Proč platit více?“

Xtreamer Pro přichází poměrně brzy po síťovém úložišti eTrayz. Přitom cena se o mnoho neliší. Zdá se tedy, že nákup eTrayz lze tímto považovat za nepříliš výhodný? Ne tak docela.

Xtreamer Pro stojí pro stávající zákazníky s Xtreamer 2,5“ nebo eTrayz pouhých 99 euro, pro nové zákazníky potom 149 eur.

Stavba Pro je podobná eTrayz, nicméně hardware vychází z přehrávače Xtreamer 2,5“. K dispozici je ovšem 2× více RAM paměti – nyní tedy 256 MB. Je použit jen 100Mbitový ethernet, namísto gigabitu, jako tomu je u eTrayz. Ale zase je zde rychlý eSATA port. Také procesor je totožný s tím, který je v Xtreameru 2,5“ přehrávači (Realtek 1283x). Takže nejde o eTrayz obohacený o přehrávání, ale o Xtreamer 2,5“ obohacený o novou krabici pro dva 3,5“ disky.

eTrayz stále nabízí sofistikovanější řešení pro síťové úložiště. Má mnohem více funkcí s tímto úkolem souvisejících. Nicméně pokud je nepotřebujete, nebo je nedokážete vzhledem k jejich složitosti využít, nemusí být Xtreamer Pro špatnou volbou i jen jako samostatný NAS.

Xtreamer Pro může také krásně nahradit přehrávač Xtreamer 2,5″. Ale osobně si nejsem jist, zda je vhodné mít v obývacím pokoji zapojené až 2 pevné disky. Hluk nebude zanedbatelný. Nevěřím přitom, že odhlučnění bude nějak výrazně efektivně řešeno (ostatně je moc dobře neřeší ani eTrayz). Ovšem nic nám nebrání použít Xtreamer Pro bez pevných disků.

Umax Xtreamer PRO lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>