Neděle , 19. 05. 2024

Ivo

Čína potopila v moři 1400tunové datové centrum s výkonem 6 milionů počítačů

11. 12. 2023

11. 12. 2023

V dalším globálním prvenství se Čína stala první zemí na světě, která nasadila komerční datové centrum pod vodou. Asijská země začala s montáží takového zařízení u pobřeží města Sanya na jihu ostrova Hainan. V dnešní době internetu a umělé inteligence se každý den generuje obrovské množství dat. Zatímco všechna tato data jsou metaforicky uložena v cloudu, existují skutečná datová centra, která umožňují přístup k těmto datům.

Techničtí giganti jako Google, Microsoft, Amazon, Meta a mnoho dalších vlastní a hostí tato datová centra, která každý rok zabírají obrovské množství půdy a spotřebovávají velké množství elektřiny. Přestože bylo vynaloženo úsilí na přechod na udržitelnější zdroje elektřiny, zřízení a provoz datového centra je operace náročná na zdroje, která potřebuje lepší alternativy.

Cesta pod vodu

Čínské pokusy o zřízení komerčního datového centra pod vodou jsou výsledkem veřejno-soukromého podniku zahrnujícího China Offshore Oil Engineering Co. (COOEC) a Highlander, společnost soukromého datového centra. Přestože podrobnosti o výpočetním hardwaru nebyly sdíleny, Highlander tvrdil, že každý z jeho podvodních modulů je schopen zpracovat více než čtyři miliony snímků ve vysokém rozlišení (HD) za pouhých 30 sekund. Výpočetní hardware je zabalen uvnitř vodotěsného úložného modulu a dohromady váží 1300 tun. Modul je ponořen asi 35 m pod vodu, proces trval asi tři hodiny.

Výhody podvodních datových center

Přestože práce na instalaci prvního modulu již začaly, Highlander má ambiciózní plány nainstalovat na místě 100 takových modulů a vybudovat kapacitu téměř šesti milionů počítačů pracujících najednou.

Takový ohromující počet počítačů bude také generovat velké množství tepla, které bude přirozeně ochlazováno okolní mořskou vodou. Očekává se, že to samo o sobě ušetří 122 milionů kilowatthodin elektřiny, která by jinak byla vynaložena na chlazení, pokud by se zařízení nacházelo na souši.

K TÉMATU  Dva obrázky do auta: Sigmatek PDX-1300BN

Kromě toho zařízení, které by mělo být uvedeno do provozu do roku 2025, také ušetří 68 000 metrů čtverečních pozemské půdy, kterou lze využít pro jiné účely, a 105 000 tun sladké vody, která by se použila na chlazení.

Moduly byly postaveny tak, aby vydržely 25 let, ale zůstává mnoho neznámého o tom, jak bude stavba ovlivněna korozivní mořskou vodou a podmořskými ekosystémy. Zkušenosti společnosti Highlander se zakládáním těchto center jsou poměrně omezené na testy, které provedl v lednu 2021 v přístavu Guangdong v Zhuhai.

Kromě Highlanderu také Microsoft v roce 2015 testoval podvodní datové centrum v rámci svého projektu Natick u pobřeží Tichého oceánu a poté provedl v roce 2020 dvouleté testy u pobřeží Orknejí ve Skotsku. Od té doby s novějšími projekty v tomto směru nepokračuje.

Foto: China Daily

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Recenzi akční kamery Rollei 420 jsme vám nabídli před rokem, od té doby se stále chytáme na novější a „nadupanější“ model 430, který odlišuje hlavně displej na čelní straně a schopnost natáčet 4K při 30 FPS. V době představení jistě špička, jak si povede kamera v době, kdy se nachází prakticky na konci životního cyklu?
Tato věc patří do trochu jiného soudku, než běžně testujeme. Značka TrueLife patří do portfolia české společnosti elem6, které čítá také značku Lamax. Zaměřuje se na elektroniku určenou k péči o zdraví či tělo jako elektrické kartáčky, chytré váhy či teploměry, tlakoměry. S jednou takovou novinkou vás zkusíme v rychlosti seznámit.

AV receiver je mimořádně užitečné zařízení, jehož význam rozhodně neklesá. Naopak je až s podivem, kolik audio-video-počítačových nadšenců by jej využilo, ale přesto jej ještě nemají. Přitom takovéto zařízení vám může sloužit 10 až 20 let. Zjistěte s námi, k čemu vám bude dobrý a jakým byste si mohli třeba udělat radost.

Sluchátka Genesis Oxygen 400 jsou vcelku netradičně mezi herními periferiemi v provedení do uší, tedy tzv. „špunty“. Přes to, aby mohla být herní, nabízí možnost připojit mikrofon. Vedle toho nás při vcelku nízké ceně překvapila bohatá výbava.

Nepřehlédněte

Čína plánuje do roku 2025 velký technologický krok ke konkurenčnímu Neuralinku Elona Muska Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií (MIIT) představilo své ambiciózní plány na vývoj mozko-počítačových produktů do roku 2025. MIIT nedávno zveřejnilo komplexní politický dokument, v němž nastiňuje svůj závazek učinit převratné kroky v oblasti špičkových technologií.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek